Kreativt tidsfördriv eller slöseri med tid?

Av en ren tillfällighet kom ett pussel hem till Kålgården. Har precis börjat lägga detta - är bara på skapandet av ramen. Det kan faktiskt bli riktigt trevligt att sätta sig ner och leta bitar en stund, särskilt om någon mer sitter med och letar. Lite avkopplande tidsfördriv som kräver i stort sett noll tankeverksamhet. Trots att det bara är 1000 bitar kommer det nog ta ett tag, har placerat pusslet på balkongen så både kommande kyla och mörker minimerar tiden man kan sitta vid. Fast å andra sidan finns där både lyse och värmekälla...

Funderingar kring ett CV

Satt o funderade över vad jag har haft för jobb under åren. Kom fram till en ganska gedigen lista och även om det inte har varit några högavlönade toppjobb så har man allt fått med sig en hel del erfarenhet.

- Backamokiosken i Bankeryd när jag var 14 år.
- Barnflicka hos familjen Grön---- efter 9:an.
- Calebs och Dunkehallens livs ungefär vid samma tidpunkt.
- Golfrestaurangen vid 16 års ålder.
- Rosenlunds Camping som sommarjobb.
- Grand Hotel där jag städade, hade frukostmatsalen och skötte receptionen enligt schema. Då var jag 17 år.
- Domus presentavdelning - det var nog också vid 17 års ålder ungefär.
- Mårdskog och Lindqvist som lunchansvarig i personalmatsalen, sommarjobb.
- Mässvärdinna på ELMIA under lantbruksmässa, ett jobb för Arla.
- ICA i delikatessen - extrajobb när jag läste till undersköterska.
- Telefonväxeln och receptionen på Arlas kontor.
- Landstinget under väldigt lång tid - först som städerska, sedan vårdbiträde, efter det undersköterska och till sist som läkarsekreterare.
- KomVux som lärare i textbehandling och datakunskap.
- Lernia i Göteborg som lärare på förberedande utbildning för läkarsekreterare.
- HV71, Kinnarps Arena som bartender (eller källarmästare som en kund kallade mig) i huvudsponsorlogen.
- Hos Folke på vår privata gyn-mottagning där jag är nu som undersköterska och vårdadministratör.

Kanske har jag glömt något på vägen... Roligt har det varit för det mesta och som sagt så har jag i vilket fall som helst lärt mig en massa och träffat otroligt mycket folk. Synd att det inte är lika lätt nu för tiden att få jobb när man är ung och arbetsvillig.

Familjens konstnärliga ådra

För ett antal år sedan var Peters konstnärliga geist som allra störst, lusten att skapa något var stor och detta blev resultatet. Båda skulpturerna är i stort sett skapade ur varsitt trästycke - en vinarbetare och en clown som har bjudit sin sista föreställning. Önskar att skaparlusten återkommer igen...



Flera år senare återskapade Markus dessa på duk

Nyttja närhetens skafferi

Mmmm va gott det va! I kväll har vi tillagat älgstek med sås, potatis och gräddstuvade kantareller. Serverade med kokta morötter och gelé, nedsköljt med gott vin. Gissade om det smakade som det låter o lite till. Synd bara att vi inte hade gäster som fick uppleva detta. I morgon blir det pytt i panna à la Peter av resterna, trots att jag är så mätt så magen står i många hörn ser jag fram mot det.

Fisk är gott

I går kväll var vi bjudna in till grannarna på en trevlig umgängeskväll. Första gången vi umgicks lite mer privat och vi blev bjudna på en god fisksoppa à la Zoran till förrätt - vilket vi trodde var kvällens huvudrätt och var redan mätta när vi bjöds på en underbart smaksatt fisk med potatis. När vi kom fick vi smaka på Sliboviz från familjens egna trakter och efter all god mat serverades äppelkaka med vaniljsås. Det blev en mycket trevlig kväll med avslappnat prat och en hel del "snörlek" med minsta dottern Sara. Även Anna var hemma denna kväll, en trevlig tjej med mycket socialt att komma med. Det lär nog bli fler stunder med umgänge framöver. Lite roligt var att vi efterhand kom underfund med att vi har en del gemensamma bekanta.

Tack familjen Petrovic för en trevlig kväll!




Mer av skogens guld

I dag var det dags för en tur i svampskogen igen. Mormor, morfar, Matilda, jag och Leya attackerade Månsarps skogar med korgar. Lite gott fann vi men framför allt fick vi härlig förmiddagsluft inför helgen.




Naturen i sig är ju förunderlig...

Konsthantverk?


Varför är inte de ätliga mycelen växande i sådana "stim"?


Fast populationen var inte dålig bland ätbara heller...

Spindelfobi?

Spindlar tycker om att vistas i friska hus sägs det. Vårt hus är inte sjukt för den här lilla krabaten spinner sitt fångstnät precis utanför vår inglasning. Vilken konstnär!

Platt fall

Mer är inte att säga om gårdagens match...

Det är nu det börjar

HV71-Skellefteå AIK torsdag 25 september, kl. 19:00 Kinnarps Arena

I kväll är det jobbpremiär för säsongen i Kinnarps Arena. Det ska bli roligt och ännu roligare är det att vi nu är 3 i familjen som ska hjälpa till att sköta servicen för alla gäster - jag och Matilda i Husqvarna-logen och Olivia i en av kioskerna. Självklart är det i kväll HV slår till och visar vilka som är regerande mästare.

Trädkramare

Härlig stund i skogen efter jobbet i dag. Jag blir så fruktansvärt trött den här kommande tiden fram till våren men det är riktigt uppiggande att komma ut i naturen när det är fint väder. Man ser också på Leya att hon njuter och trivs i skogen.




I väntan på mirakel

Fick häromdagen ett för en gång skull ett himla roligt kedjebrev som jag hade tänkt delge här, tyvärr hann Devilshlydivine före. Jag kontrar istället med detta:

Jag gjorde som du sa...
Jag skickade mail till 10 personer som du skrev.
Jag väntar fortfarande på det jävla  miraklet  som skall inträffa!!!!  


Till alla mina vänner som det senaste året skickat mig: önskningar, kedjebrev,
ängelbrev eller andra löften om tur OM jag vidarebefordrar dem......

DEN SKITEN FUNKAR INTE!!!!!!!!

Nästa år, skicka istället pengar, öl, choklad, biobiljetter, bensinpengar,
burkskinka eller resecheckar!

TACK!


Lokalkändisar



I dag har vår lokaltidning hört av sig till Karin och Markus för att göra reportage om deras nya studio. Reporter och fotograf har varit där för intervju och fotografering. Roligt att intresse finns och nu ser jag fram emot när det har kommit i tryck. Lite marknadföring är det ju i alla fall även om det "bara" är på lokalnivå.

Tyvärr har vi inte Jönköpings-Posten som webtidning utan man får se till att skaffa ett lösnummer (de som inte prenumererar) om man vill läsa reportaget.

Givmild höst

En av de få bra sakerna med hösten är ju den goda svampen. I dag har Karin och Olivia varit i skogen tillsammans med morfar. Detta kom Olivia hem med i sin korg, Karin hade minst lika mycket. Vi vet i alla fall vad vi ska syssla med i eftermiddag!


Mycket gott kan man göra med trattkantareller, fast först får dom ligga på tork några dagar för att förvara till vintern.

TRATTKANTARELLSOPPA

4 portioner

300 gram trattkantareller

1 msk soja

1 msk smör 80 % fett

3 msk redningsmjöl

2 dl mjölk 3 % fett

2 st hönsbuljongtärning

7 dl vatten

salt

citronpeppar

0.5 dl torr sherry

1 dl grädde

finhackad persilja

Tillagning:

Rensa trattkantarellerna och dela dem i minre bitar. Stek dem i smör, tillsätt sedan soja och citronpeppar.
Koka upp buljongtärning och vatten i en kastrull och lägg i den brynta svampen.
Vispa ner redningsmjölet i soppan. Späd med grädden och vinet.
Smaka av med eventuellt mera salt, soja och kryddor.
Strö finhackad persilja över och servera med gott bröd.




GOD SVAMPMACKA
Fräs en hackad lök med en liter trattkantareller i en stekpanna. Salta och peppra lite, häll på en skvätt grädde och lägg på locket på stekpannan. Sänk till väldigt svag värme och rör om då och då. Låt grädden puttra in. Makalöst gott att lägga på en smörgås, ha på lite ost ovanpå och gratinera i ugnen.


VEGETARISK HÖSTGRYTA MED TRATTKANTARELLER
4 port
  
0,5 dl rött vin
2 msk svampfond
1 pkt (300 gr) tofu
1 liter grönsaksbuljong
1 stor morot
5-6 stora potatisar
3 dl trattkantareller
1 dl grovhackad purjolök
2 msk koncentrerad tomatpuré
1 dl grädde
2 dl svarta bönor
2 msk potatismjöl
Salt, svartpeppar, mejram, cayennepeppar.
Eventuellt lite röd curry för den som så vill.
 

 
 
Dela tofun i portionsbitar. Gör en marinad av det röda vinet och svampfonden och låt tofun dra 1-2 timmar. Skala potatis och morötter och skiva dem i halvcentimeter tjocka bitar. Koka upp buljongen och lägg i potatis och morötter.

Fräs upp svampen i lite margarin eller olja. Jag använder förvälld och fryst svamp men kantareller på burk fungerar säkert utmärkt. Krydda med lite salt och svartpeppar. Skiva purjon grovt och låt den koka med tillsammans med tomatpurén och grädden i cirka 15 minuter. Krydda efter behag och lägg i bönorna och koka ytterligare 3-4 minuter.

Red av grytan med potatismjölet utblandat med vatten. Rör om ordentligt, låt koka upp och koka knappt en halv minut. Stäng av plattan, lägg ned tofun och låt det hela bli varmt


Jag ser er!

Full koll över flocken har hon i alla lägen...

Kung af Kålgården

Här på Kålgården är det jag som är kung - i alla fall i tryggheten på mattes axel...



Nu öppnar det

Nu är det igång, i eftermiddag har det varit öppet hus på Via Dolorosa - Jönköpings nya tatueringsstudio. En del folk dök upp och fler lär det bli framåt kvällen. Från måndag är det full verksamhet och många tider är redan bokade. Studion är trevlig, fräsch och funktionell. Vill man ha en proffsig tatuering eller piercing ska man definitivt söka sig hit.

Mycket rött, svart och guld - snyggt




Många färger och bra maskiner krävs. Många av maskinerna bygger Markus själv och säljer även en del som är mycket eftertraktade.



Markus - tatuerare


Karin - piercare - här med dagens yngsta kund Miranda


Är någon intresserad av en tatuering eller piercing eller kanske rentav en bra maskin kan jag förmedla vidare kontakt.

Invigning! !!!VIA DOLOROSA!!!

I morgon lördag är det STOR tatuerardag i Jönköping. Macke och Karin har liten invigningsfest inför starten av sin dröm och framtid. VIA DOLOROSA - namnet på studion där dom ska förverkliga många människors drömmar om en fin kroppsutsmyckning. Det är såååå himla roligt och spännande att få vara så nära delaktig i detta. Markus är ju en mycket skicklig konstnärsmänniska som kan överföra sitt kunnande på mänsklig hud på ett otroligt sätt. Karin är mjuk och fin i sitt handlag och sätter smyckena precis där dom ska vara. Dessutom är dom så väldigt seriösa och noga med hygien och smittskydd. I går fick dom sitt godkännade av Miljö- och hälsokontoret så nu är det verkligen på riktigt, inte en enda anmärkning på verksamheten - allt enligt alla hygien- och säkerhetsregler utan anmärkning.

Hoppas nu att många dyker upp under morgondagen för att få information och se hur fint dom har fått det. Det är många timmar som ligger bakom morgondagens stora händelse.


Ett av Mackes alster - klicka på bilden för att se några till av alla...

Lek o bus med Attila

Fredag redan igen, ledig dag och ett underbart väder. Efter lång promenad vid Vättern med mycket spring blev jag bjuden på en smarrig macka med kaffe på Peters jobb. När vi gick hem därifrån mötte vi till Leyas stora lycka Attila, den underbare lille Staffordshire-valpen som vi nyligen har lärt känna. Dom leker så otroligt bra tillsammans, lugna och trevliga hundar som tycker om varandra. Jätteroligt att se dom ihop och det kommer säkert att bli många busiga stunder på Kålgården tillsammans.


Sista minuten till Alanya - Tillfällen till kontakter

På stranden en dag kom vi i samspråk med paret bredvid, stockholmare som visste det mesta om det mesta. Mannen i sällskapet berättade för oss att i Alanya fanns minsann en av världens mest berömda tatuerare - Adam. Kvällen vi åt på Crazy Horse fick vi tillfälle att fråga upp om detta och där visste man vem denne berömde tatuerare var. Vi diskuterade detta en stund och en "springpojk" var villig att visa oss vägen till Adams studio som är belägen mitt i basarområdet. Framme där blev vi väl mottagna i deras högst 7 m2 stora lokal (inkluderat reception och behandlingsrum), berättade vad vi har för intresse, fotade lite och bytte e-postadresser. Det visade sig att lite sanning fanns det i att det var en berömd tatuerare som vi skulle få möta- han hade gjort en tatuering på Svergies mest tatuerade kvinna och hade bild på detta.

Adam själv fanns inte på plats men hans två bröder träffade vi - varav den yngre i keps gick i storebrors skola och visade oss lite egna teckningar och tydligt talade om att han bara tatuerade på fri hand.


Sista minuten till Alanya - Kvällslivet

Kvällslivet är ju en definieringsfråga. Vårt liv kvällstid sträckte sig till att flanera i basarområdet efter en god middag och möjligen något drickbart på en av alla uteställen på Atatürk. Kvällarna är ju temperaturmässigt underbara med sin svalka så något läskande på egen balkong är inte heller att förakta. När våra kvällar gick mot sitt slut påbörjade säkert många sin och knappt det - alltså helt och hållet en fråga om definition.

Det är viktigt med vätska i värmen...

Hey Mannen...

Nån kväll tog vi taxi hem...

För att njuta av solnedgången från balkongen

Sista minuten till Alanya - Maten

En stor njutning med semestern i Turkiet är deras fantastiska kök - enligt många världens 3:e bästa. Nästan allt vi har ätit där har smakat utomordentligt, vare sig det är det turkiska eller internationella köket är det alltid vällagat.

Ett säkert kort är restaurang Elite som ligger precis vid Kleopatrastranden. Här har vi varit flera gånger under åren och aldrig blivit besvikna. Denna resan blev det vid två tillfällen och vi åt lammkotletter med potatisgratäng, sish kebab, plankstek och wienersnitzel - alltså både turkiskt och internationellt. Naturligtvis avnjuter vi deras fantastiska irish coffee som tillagas vid öppen eld direkt på bordet - en otrolig smakupplevelse som vi inte har hittat någon annan stans. Som boss på Elite sedan 13 år tillbaka är faktiskt en gammal Jönköpings-bo.




Ett besök på restaurang Lokanta Su , belägen på en lite lugnare bakgatan bara något stenkast från basarerna, var nytt för oss. En lite dyrare restaurang men värt priset. Här valde vi att äta pasta med lax och pasta med rökt kyckling. Mycket god mat i trevlig miljö och med bra service. Huset är en gammal byggnad från sekelskiftet och kallades då The Govenor´s House. Här är lugnt och stillsamt med lite mjuk bakgrundsmusik.




Ytterligare smakupplevelser fick vi på restaurang Marina som ligger nere i hamnen med utsikt över vattnet, båtlivet och borgen. Också detta en lite dyrare restaurang och här avnjöt vi fantastiska fiskrätter. Här var det otroligt proffsig service, hela tiden uppassning vid precis rätt tillfälle. Hovmästaren här ska vara norrman men det fick inte vi uppleva - och det var kanske ingen förlust? Maten var även här en riktig 5-poängare och vi var mer än nöjda med även denna middag.



Till tidigare favoriter hör Crazy Horse som ligger mitt i det livliga basarområdet och dit begav vi oss även denna gång. En lite ösigare restaurang där man serverar mycket latin food förutom det turkiska. Här valde vi en mixtallrik för 2, som var tilltagen för minst 4, med bakpotatis, nachochips, grillade kycklingvingar, spett, lökringar, mozarellafyllda rullar, friterade räkor, dipsåser av olika slag m.m. Gott var det och vi var proppmätta när minst hälften var kvar på tallriken.





Man behöver aldrig vara hungrig någon längre stund i Turkiet för det finns gott om bra restauranger där man kan få det mesta serverat. Vi har många, många kvar att prova men har hittills inte blivit alldeles för besvikna även om det även här naturligtvis finns ett och annat bottennapp.

Sista minuten till Alanya - Strandliv

En av de största delarna med semester vid Medelhavet är ju värmen, solen och de sköna baden. Jag som är den stoltaste av badkrukor badar mycket, gärna och länge. Inte undra på det när lufttemperaturen ligger på 34 °C och vattnet svalkar med 30 °C. Det är ju också så avkopplande att ligga antingen i sin solstol eller nere i vattenbrynet och bara lyssna på vågorna och låta vattnet skölja över kroppen medan man ligger och steker sig i solen.




En av strandpojkarna som servade oss med solstolar och förtäring.

Sista minuten till Alanya - Hotellet

På plats efter den urtråkiga transferresan på  2 dryga timmar är man riktigt, riktigt trött men ändå konstigt uppsnurrad och kan bara sova några futtiga timmar innan man vill upp och ta sig till havet. Aramis var i alla fall ett bra lägenhetshotell med fullt godkänd lägenhet och trevlig personal. Aningen för långt från centrum och stranden men dock promenadavstånd - cirka 30 minuter till stranden dit vi gick varje förmiddag och tog taxi hem. På kvällarna kunde man välja pick up-service till de flesta av de bästa restaurangerna och det utnyttjade vi flitigt för att sedan tillbringa kvällarna i centrum.

Entré och lobby.


Hissen upp till våning 5.


Lägenhet 507. Det ser inbjudande ut när man kommer hem och städerskan har bäddat så fint. Tyvärr är sängarna inte riktigt så sköna som dom ser ut med kuddar som sandsäckar och madrasser som en nygjuten betongsockel. Kocken hade jag med mig hemifrån och han bangade ju som vanligt aldrig på en aptitretare.




Balkongen och utsikten. Byggnaden rakt fram är en av stadens skolor så vi väcktes varje morgon av signalerande, uppställning och morgonsamling med korusläsande - detta i kombination med mässandet från minareterna både före och efter skolstart. Även delar av utsikten hade jag med mig hemifrån. Och det är inte tighta, röda badbyxor han har på sig som döttrarna befarade utan ett annat klädesplagg...





Hotellets restaurang hörde definivt inte till de bättre utan var bara ett ställe vi använde som nödlösning sista eftermiddagen före avresa och en gång för att testa deras irish coffee som inte heller tillhörde höjdarna. Dessutom hade dom överpriser och vi fick betala nästan lika mycket för deras snabbmat och halvtaskiga irish coffee än den goda maten på de bättre restaurangerna. En i barpersonalen var en heltokig om än rolig kille som vi diagnostiserade med någon bokstavskombination.




Vi är på det hela taget nöjda med boendet och servicen på hotel Aramis.

Sista minuten till Alanya - I luften med lite fame

Uppe i det blå känner man att man är på väg. Efter 4 timmar landar man i medelhavets värme, lukter och ljud.



En liten "Lassie" fick vi uppleva där uppe också då den forne Fame Factory-stjärnan och ännu aktuelle Anders Johansson satt i sätena framför oss. Efter ett tag fick några på planet syn på detta, en och annan kamera dök upp och de yngre passgerarna blev lite uppspelta - då passade även jag på att ta en bild.

Sista minuten till Alanya - Landvetter

Vi startade på Landvetter söndag 7/9 dit Karin och Macke körde oss. Där hade vi tid över för lite läsning, räkmacka och ett glas vitt eller panini med öl och gammeldansk.


Influgen rakt i hösten

Efter 1 vecka med 34 °C i luften och 30 °C i vattnet landade vi på Landvetter i natt klockan 02:20 med den ljuvliga hösttemperaturen av 7 °C. Med sen avresa från Antalya flygplats låg vi i det ljuvliga havet så sent som klockan 14:00 lokal tid. Vi har så klart haft en härlig vecka med väldigt mycket sol och bad, härligt god mat (Turkiet har världens 3:e bästa kök enligt många experter), varma kvällar på uteserveringar, mycket avkoppling och njutande. Ett alldeles utmärkt sätt att förkorta hösten åtminstone 1 vecka i väntan på att vårsolen ska visa sig igen.


Ett nytt forsok...

Har forsokt lagga upp ett par ınlagg men det vill sig inte riktigt. Dessutom ar man ju helt dum vad galler turkiska tangentbord och instruktioner pa skarmen. Nar vi kommer hem daremot ska jag bomba med lite bilder och text...

Sista kvallen i Alanya

I kvall ar sista kvallen och i morgon sista dag pa stranden. Natten mellan sondag och mandag ar vi hemma igen....

Jag kallar det PMS

En tik löper ungefär 2 gånger per år - tack o lov inte oftare. En människa löper cirka 12 gånger per år - några gånger för ofta i många fall. Tänk vad lika vi är inom däggdjursvärlden även om intervallet varierar. Just nu är Leya inne i sin PMS-period och är inte alls så rolig att ha med att göra. Precis som det står nedan är det mest psykiska symtom och matvägran. Senaste 5 dagarna har matskålen varit intressant med nöd och näppe högst 4 gånger. Fast igår kväll fick hon lite motivation när hon fick en ny kompis i Amstaff-valpen Attila och ikväll blev det lite uppiggande bus med Gussi. Så visst finns det motivationsteknik även här.


Skendräktighet hos tik

Om din tik blir nedstämd eller uppför sig konstigt efter löpet, så har det säkert en naturlig förklaring. Man räknar med att 40% av alla tikar drabbas av ett fenomen som kallas skendräktighet. Under denna period tror tiken själv att hon ska bli mamma och uppvisar såväl fysiska som psykiska symptom.

Skendräktighet är ingen sjukdom utan är tikens hormonella beredskap för att ge di och vårda valpar. Omedelbart efter att tikens höglöp (östrus) avslutas, inträder metoöstrus, en period som motsvarar dräktighetstidens längd. Den här perioden inträder vare sig tiken paras eller inte. Även om du inte parar din tik så kan hon alltså få symptom på dräktighet, skendräktighet.

Varför skendräktighet?
Varför blir då egentligen tiken skendräktig? För den nutida hunden fyller inte skendräktigheten någon funktion utan ställer oftast till besvär. I vargflocken har dock skendräktigheten en viktig funktion. Bland vargarna så är det endast flockens ledartik som får lov att föda valpar. Man antar att det fungerar på detta vis för att flocken blir starkast om endast generna från de sundaste och starkaste djuren (alfahanen och alfatiken) förs vidare. Om det skulle hända något med flockens ledartik så att hon inte själv kan ta hand om sina valpar, ska någon av de andra, skendräktiga, tikarna kunna gå in och ge di åt valparna i stället för mamman. På så vis säkerställs att just ledartikens anlag förs vidare till nästa generation.

Hur påverkas tiken?
De synliga tecknen på skendräktighet brukar uppstå ca en till två månader efter löpningen. Rent fysiskt kan tiken kan gå upp i vikt och hon blir då gärna svullen runt buken. Hon kan få juversvullnad och bilda mjölk eller ett tunt sekret i juvren. Ätstörningar är också helt normala. Ofta vill tiken inte äta alls under en period och då är det naturligtvis viktigt att du ser till att hon i alla fall får i sig vatten. Vissa tikar får istället ökad aptit.

Tikens beteende kan också påverkas. Hon kan få ett utpräglat modersbeteende; hon bäddar och bygger bo. Hon kan också vara allmänt rastlös och orolig. Det händer även att tiken adopterar allehanda ting, till exempel gosedjur och skor, som sina ungar. Dessa surrogatvalpar bör tas ifrån tiken eftersom de kan stimulera skendräktigheten. Tiken kan också blir nervös eller slö och ibland ses även en ökad aggressivitet, speciellt om hon tillåts behålla och vakta sina "valpar".

De flesta tikar som blir skendräktiga får huvudsakligen de fysiska tecknen och blir kanske lite allmänt nedstämda under perioden. Det finns dock tikar som får direkta depressioner i samband med skendräktighet.

Öka motionen
Skendräktigheten varar oftast i flera veckor. Den kan vara ett problem både för hunden och för hundägaren. Förutom att hunden kan bli nedstämd, vilket orsakar huvudbry även hos ägaren, så kan tiken även få fysiska besvär. Ibland stimulerar tiken själv mjölkproduktionen genom att tvätta och ibland själv snutta på sitt juver. Mjölkproduktionen kan orsaka förändringar i mjölkkörtlarna. Med lite otur så kan den också leda till att tiken får juverinflammation, om symptomen inte behandlas direkt. Ibland får tiken även kräkningar under denna period.

Varje tik kan reagera på olika sätt under skendräktigheten. Vissa visar alla tänkbara symptom medan andra endast visar ett eller ett par. Det är vanligare att en tik visar psykiska än fysiska symptom.

För att motverka att symptomen uppkommer, är det tillrådligt att öka motionen på hunden samtidigt som du drar ner ordentligt på maten. Med tanke på att många tikar är högt ovilliga att motionera under skendräktigheten och att vissa får ökad aptit, så kan det innebära en nog så utmanande uppgift. Även om det kan kännas hårt att vara sträng mot sin skendräktiga tik, måste man hålla i åtanke att det i slutändan är just för tikens eget välbefinnande som hon inte får ligga hemma på sofflocket och äta praliner hela dagarna - även om det råkar vara vad hon själv tycker att hon är bäst lämpad för under denna period.

Medicin mot skendräktighet
Det finns även en receptbelagd medicin, Galastop, som du kan få av din veterinär som motverkar skendräktighet. Denna är att rekommendera om din tik påtagligt påverkas av skendräktigheten. Den får dock gärna kombineras med ökad motion och tillfällig minskning på matransonen. Det verksamma ämnet i Galastop är kabergolin som långvarigt hämmar mjölkproduktionen och även påverkar symptom som hör samman med mjölkproduktionen. Biverkningar av medicinen kan bara övergående slöhet, att hunden inte vill äta och ibland kräkningar. För de tikar som lider av allvarliga besvär, uppvägs dessa biverkningar av att tiken får möjlighet att snabbare komma på rätt köl efter skendräktigheten och bli sitt vanliga trevliga jag igen. Om minsta tveksamhet råder om huruvida tiken faktiskt blivit parad under löpet, ska dräktighet uteslutas (till exempel genom ultraljud eller röntgen) innan medicinen sätts in, då den kan förorsaka abort hos dräktiga djur.

När din tik är skendräktig så ska du tänka på att försöka hålla henne sysselsatt och att ägna henne extra mycket uppmärk-samhet. Det kan mycket väl vara så att tiken genomlider en jobbig period och då behöver hon få "skingra tankarna" och känna sig lite extra omhuldad och uppskattad.

Text: Veronica Gomes-Hansson


24 timmar till avresa

Om nästan exakt 24 timmar lyfter vi för 1 veckas avkoppling. Så skönt det ska bli!!! Macke och Karin kör oss i morgon till Landvetter och 8 dygn senare kommer Morfar för att ta oss hem till vadagen igen. Leya har redan insett vad som är på gång och går som en osalig ande och piper kring packningen. Hon kommer ju att ha det hur bra som helst så klart med att få bo hos stora lillematte Karin - bortskämd kommer hon att bli. Klicka bara här för att se hur det var en annan gång...


Leka med syskon

I dag tjuvade Matilda kameran vid ett obevakat ögonblick och fotade sin storasyster lite... Sååå söt hon är!



Sista minuten

I går kväll slog vi till och bokade en sistaminuten-resa till Alanya. På söndag åker jag och Peter på vuxensemester för att koppla av och njuta av varandra. Detta förkortar ju tiden till nästa semester på ett förträffligt sätt. Härligt!


Vi åker från Landvetter med Apollo och ska bo på hotel Aramis som vi hoppas blir ett helt okey boende, 2-rumslägenhet med relativ närhet till både strand och kvällsliv.

Klickbar bild


After Work med kvalitet

Det finns inte mycket som ger så mycket som några kvartars vila efter jobbet. Här hemma är vi fler än jag som tycker så...

 Leya tungt vilande över hela mig och Bellman nerburrad i burret!!! En högst vanlig syn hemma hos oss flera vardagar i veckan mellan halv 5 och halv 6.


Manlig tankeverksamhet

Anatomisk bild av mannens hjärna...

Smarta kvinnor bär kjol

Nu kommer äntligen min önskeoutfit, tydligen Japans senaste mode och med all säkerhet snart i Skandinavien. Jag ska köpa minst ett exemplar snarast...(?)

Det är alltså inte tyget som är genomskinligt utan kjolen som är mönstrad på detta vis!!!

Va gammal han har blivit!

Har du någonsin sett en person i din egen ålder och tänkt:


'Jag är glad att jag inte ser så gammal ut!'.


Jag satt i väntrummet hos min nya tandläkare. Jag läste ett diplom på väggen och upptäckte hans namn. Plötsligt kom jag ihåg en lång, elegant mörkhårig kille med samma namn, som gick i samma klass som mig, för ungefär 30 år sedan. Kan han vara samma kille som jag hade varit lite förälskad i på den tiden? När jag sen fick se honom skakade jag snabbt av mig tanken. Denna halvskalliga, grå mannen med rynkigt ansikte var alldeles för gammal för att ha varit min klasskamrat. Efter att han ha de undersökt mina tänder tog nyfikenheten över och jag frågade om han hade gått på Storstadens gymnasieskola.

-- Ja, det hade han, svarade han.

-- När gick du ut då, frågade jag.

-- Jag var i avgångsklassen 1981, sa han.

-- Du var i min klass! Jag log.

-- Han såg närmare på mig.
Sen sade denna fula, gamla, halvskalliga, ohövliga, feta och elaka man:

-- Vad undervisade du i då?




Detta hände ju naturligtvis inte mig utan historien är stulen från ett mail jag fick i dag...


RSS 2.0