Bra start på helgen...

I morse ringde mannen och frågade om jag ville komma på frukost på hans arbetsplats.
Vem tackar nej till detta???
image480
Smakade perfekt mitt i ordinarie fredagspromenad med Leya som naturligtvis också var med.

Min kopia - eller kanske mitt original?

Vill gärna höra att vi är lika, är vi det?
Se här

image479

Resan genom Indien går vidare

Åhhh i dag ringde Karin igen. Dom mår jättebra men känner att luften var bättre vid havet, nu är värmen mer påtagande igen. Just nu befinner dom sig i Mangalore, ett ställe dom inte är helt nöjda med då det är ganska stimmigt och mycket avgaser så redan i morgon far dom vidare österut. Dom har i alla fall hunnit med en konsert och otroligt nog sprang dom på en gammal bekant från Jönköping - helt ovetande om varandras resor.

Vilken sträcka dom har tillryggalagt, dom landade i New Delhi för 2 månader sedan och Indien är STORT.

image478


Så här kan det se ut i Mangalore (bilder från Internet):
image476image477

BAK-smälla

Ja, det kan man väl kalla det efter gårdagens numera traditionella bakkväll på Landhs Konditori i Mullsjö. I år var vi åtta tjejer som gav oss i väg för att umgås kring degskrapor, mjöl, bakugnar och plåtar. Som vanligt blev det en hellyckad kväll med mycket skratt och tjatter medan vi bakade ut våra degar. En riktigt god fika med härliga räkbaguetter hann vi ju också med.



Och det här fick jag med mig hem. Eftersom familjen aldrig får uppleva hembakat är det som lilla julafton när jag kommer hem.

I år blev det GI-bröd, Omega3-bröd, lussebullar, saffranskransar, franska pepparkakor och små cheesecakes med hallon. Frysen är verkligen välfylld!

Gott blev det

I eftermiddag har vi haft våra goda grannar Jimmy och Bettan här på söndagsmiddag. På menyn stod älgstek, potatis, katarellstuvning, sås, kokta morötter och sparris. Till maten serverades ett glas rödvin. Det var riktigt gott, köttet blev mört efter 2 dygn i öl- och vinmarinad. Risken med älgkött är ju annars att det kan bli lite torrt och segt men det var verkligen lättuggat och uppskattat. Såsen och kantarellstuvningen var en smakupplevelse också. Det är kul att umgås med goda vänner till en god middag, det måste vi snart göra om!!!

Mormor och morfar

I dag har vi varit bjudna på mat hos mormor och morfar, precis lika gott som alltid var det så klart. Leya tycker också om att vara där och vill gärna pussas lite...
image464image465

Mer Daniel...

Alla fans lyssna här... Daniel

Det är ju inte sant...

Så fel, säger inte mer...


Läsarna: Andreas måste lämna idol

Rock'n IDOL Roll

Hur svårt kan det bli då. Har hela tiden haft Daniel som favorit men veti-17 om inte jag har ändrat mig i kväll. Han var ju som vanligt grym men MARIE hon rockar ju värre än någon ikväll. Vetifasen vad jag ska tycka i kväll.
HJÄLP MIG!!! Vad tycker ni???


Vidare i Indien

Nu har Karin och Macke lämnat Goa för att se lite mer av det "riktiga" Indien. Dom har landat i Gokarna, en plats som anses som en av Indiens heligste platser. Här tror jag Karin kan få del av det hon vill undersöka, hon är ju väldigt intresserad av religion och då kan säkert detta vara motsvarigheten till ett "Mecka".

Läs om Gokarna här

image459

Bilder är hämtade från Internet i väntan på uppladdade foton från Karin och Macke.

Teknikens under

Kan inte låta bli att facineras lite av utvecklingen. I går kväll fick vi kontakt på MSN med Karin igen, bara det är fantastiskt egentligen. Hon kopplade också upp sig på webcam med mikrofon och där satt dom framför oss livs levande!!! Det är trots allt inte så hemskt länge sedan man bara hade vanlig postgång och knappt det som enda kontaktmöjlighet om man hade anhöriga på andra sidan jordklotet, då kunde man få ett brev eller vykort som var skrivet många veckor tidigare. En annan tanke som slog mig var att det inte heller är mer än sedan jag var ung (lite yngre???) som man skojade om att man hade bildtelefon och kunde se vad den man pratade med gjorde, inte trodde vi då att det så snart skulle bli verklighet. Livet är förunderligt.

Lördagkväll hos familjen Falk

Helgen har ju rusat förbi som vanligt, redan slut och måndagen är snart över också. I lördags kväll var vi bara hemma med tjejerna och deras kompisar. Peter uttryckte sig vid matbordet: Jag måste vara Jönköpings lyckligaste kille som får sitta här och käka med 5 vackra damer... Matilda syns inte på bilderna för hon är fotograf
image456
image458

Tatoo i Indien

Karin och Macke är fortfarande kvar i Goa, tror jag det eftersom Macke nu har fått tatueringskunder även där. Dom har det ju så bra och vi bara njuter med dom. Så här ser det ut för dom just nu...
image453
Karin leker och spelar kort med barnen
image454
Macke tatuerar - i det här fallet innehavaren av en Tattoo-studio
image455
Här ryggen på en rysk kund

Rätt låt???

Hm, var kanske inte riktigt enligt mitt tyckande trots allt. Jag trodde nog att Andreas skulle åka ut före Mattias - eller i alla fall tyckte jag det...

Min Favorit

Jag tittar nästan aldrig på TV - det är sant!!! Men när fredagkvällen kommer sitter jag klistrad framför IDOL. Är jag tragisk? Jag verkligen älskar detta program. Jag tycker dom är så duktiga!!! Min favorit från början har varit och är Daniel. Men dom andra är ju så duktiga också. I kväll tycker jag att två (eller kanske tre) ägde scenen...
Min lista:
1. Daniel
2. Amanda
3. Marie
4. Mattias
5. Andreas

Fast jag är inte säker på min egen ordningsföljd... Dom är ju sjukt duktiga alla!!!


Fredagkväll

I dag blev det i alla fall lite After Work. Tillsammans med Henrik och Lisa svingade vi en bägare på O´Learys och sedan en liten "efterfest" hemma hos oss. Det är en väldigt trevlig umgängesform att träffas en stund sen eftermiddag för att inleda helgen, sedan kan man lugnt koppla av efter egen förmånga.
image452
Leya är ju naturligtvis också gärna med på ett hörn...

Fruktbomb

I går kväll skulle tjejerna gå till ICA Maxi för att köpa lite för att fixa håret bl.a. Vad kom dom hem med??? Jo, tidernas fruktbomb - nämligen detta
image451
Det var kiwi, små bananer, passionsfrukter, rambutan, kokosnöt, stjärnfrukt och alla goda frukter man kan önska. Nu är dom friskare än friska mina tjejer!!!

Grattis Astrid 100 år i morgon!


I morgon skulle Astrid Lindgren fyllt 100 år. Tänk vad hon har gett många av oss.
Vi tittar på TV-programmet om henne nu klockan 21:00 i TV4.


Gröna fingrar

Jag har aldrig haft rykte om mig att ha gröna fingrar, mina växter överlever av ren självbevarelsedrift för jag är värdelös på att sköta om dom. I vilket fall så fick jag ta över vårdnaden om en orkidé som Macke fick när han slutade sitt jobb på tryckeriet - dom är om möjligt ännu sämre än jag på växtvård. Den var jättefin när jag fick hem den, sedan har det bara varit en pinne i några månader för att nu blomma igen. Riktigt stolt är jag...

image450

Gott söndagsslapp i soffan

Innan gästerna kom för att gratta Olivia på hennes 16-årsdag hann jag och djuren med en liten skönhetssömn i soffan. Så skönt det var...
image449

Grattishälsning från Palolem i Indien

I dag har vi pratat med Karin igen, hon ringde självklart för att säga grattis till lillasyster Olivia på hennes 16-årsdag. Nu befinner dom sig i Palolem, fortfarande Goa. Här bor dom på ett hotell för 100 rupier per natt, alltså 18 kronor!!!Dom ska snart lämna Goa för att se lite "äkta" Indien. Så här ser det i alla fall ut i Palolem.


Klicka på länken så kan ni läsa lite om Palolem och även Goa i övrigt...  Klicka här

16 år i dag

image274
Tänk att den här lilla redan är 16 år! GRATTIS!!!

Härliga fredagar...

Fredagar är min lediga dag. Sedan vi blev med Leya har mina lediga dagar startat med härliga promenader, längre och längre ju äldre hon har blivit. Nu är vi ute nästan 2 timmar varje fredagförmiddag, inga raska hetsiga promenader utan njutfullt strosande med avbrott bestående av lite lek och bus vid Vättern, runt Munksjön eller Rocksjörundan. Om det passar sig går vi och hälsar på där Leya tillbringar 4 dagar i veckan - alltså på hennes jobb...

Så här kan det se ut...




Nu går vi och vilar en stund på jobbet...

Där har jag i alla fall egen stol!!!

Karjala Cup

I går kväll gjorde vi verkligen skäl för den lilla lön vi får för slitet i logen. Det var i och för sig skitkul med helt nya gäster. Jobbade alltså under Karjala Cup. I vår loge hade vi huvudsponsorerna, DnBNor, som gäster.

Lite bilder lyckades Matilda ta med sin mobil...

image427
Matilda och jag framför kvällens buffé

image430
Jag och Fredrika innanför baren, vi jobbar ofta och gärna ihop

Gammalt sommarminne med Birgit

Nu när det trista höstmörkret mer och mer kryper in under skinnet är det läge att minnas ljusa sommardagar från då. Här en bild från en sommarkväll 2003 med hopp från Birgit ner i Vättern. Jönköping är fantastiskt vackert från sjösidan...
image426

Absolut gehör eller tondöv?

image425

HV71 - Brynäs 5-1 och Carolina Klüft var där!!!

Jobbat på HV i dag igen. Vi fick klara oss på två personal i Husqvarnarummet i dag men det gick bra, det var ganska lugnt och inte så många gäster - 69 st.

Hedersgäst i dag var Carolina Klüft tillsammans med hennes man Patrik, hennes lillasyster, mamma och pappa. Det är ju allt lite speciellt och roligt att få servera en "kändis". Hon är ett väldigt stort HV-fan så det var ju roligt att det blev en toppenmatch med 5-1 till hemmalagets favör.

Heja HåååååååVeeeee!!! och Carro...

Gamla vänner är mer än guld värda

I eftermiddags ringde en gammal granne och god väl, Ylva. Hon undrade bara om vi ville ta emot lite älgkött. Naturligtvis ville vi det och lite älgkött visade sig vara en hel bärkasse innehållande malet älgkött, högrev och stek. Hur glad blir man inte då. Det är ju delikatess på högsta nivå!!! Allt som allt var det nog minst 5 kg älgkött som vi blev ärade med. Det enda vi behövde göra var att lägga köttet i plaspåsar och dela den enorma steken på två delar.

Tänk vilken härlig vinter vi har framför oss.


Nedan lite recpet från Tasteline.
Biffar av älgfärs

 
Sivans älgfärsbiffar
Ingredienser:
 Receptet är för  port. återställ
1 kg

älgfärs
1 l

västerbottensost, riven eller annan lagrad hårdost
2,5 msk

vilt & kantarellfond, eller kalvfond
2,5 tsk

salt, ca
2,5 krm

svartpeppar, grovmalen
5 msk

potatismjöl
2,5 st

ägg
2,5 dl

vichyvatten, eller annat kolsyrat vatten


smör, till stekning
0,88 kg

champinjoner, ca eller annan svamp, skivade eller i bitar
3,75 dl

matlagningsgrädde
 
 
Lagrad ost och vichyvatten gör biffarna välsmakande och saftiga. Vill man ha mer sås kan man göra en gräddsås och smaksätta den med lite rött vin och messmör.
Typ av rätt:pilHuvudrätt
Tillagningstid:21-50 min

Önskemål:pilFestligt pilHusmanskost
Huvudingrediens:pilFrukt
Ursprung:pilSvensk
Tillagning:

1. Rör samman älgfärsen med 1 dl av osten och 1/2 msk av fonden samt salt, peppar, potatismjöl, ägg och vatten.

2. Forma till fyra större eller åtta mindre biffar och bryn dem i smör. Stek svampen så att den får lite färg.

3. Sätt ugnen på 225 grader.

4. Bred ut svampen i botten på en smord ugnsfast form. Lägg biffarna ovanpå och strö över resten av osten. Blanda 1/2 msk fond med matlagningsgrädden och häll i formen.

5. Gratinera i ugnen i 10-15 minuter.

6. Servera biffarna med kokt eller pressad potatis, gärna mandelpotatis. Haricots verts och lingonsylt är gott till



Gryta av älgkött
 
Grytkött av älg. Jag använde 1.2 kg färsk älgstek, men det går lika bra med fryst eftersom det ska koka länge. Ta gärna till i överkant eftersom efterfrågan kan bli stor om det blir gott.

MARINAD:

2-3 flaskor öl, gärna porter (så det täcker 2/3 av hela köttbiten).
1 skivad stor lök
1 skivad stor morot
10 enbär
12 vitpepparkorn

Blanda ihop till en marinad. Låt köttet ligga i marinaden minst ett dygn, gärna längre. Vänd köttet efter halva tiden. Kasta inte marinaden, utan sila och spara, du ska använda lite nedan.

Skär därefter upp köttet i tärningar, krydda med salt och svartpeppar och stek tillsammans med

2 morötter i bitar
1 palsternacka i bitar

Lägg köttet i en gryta och tillsätt:

0,5 dl buljong, gärna Bongs i flaska (välj viltsmak)
3-5 dl silad marinad från ovan
3 dl vatten
3 lagerblad (glöm inte plocka ut dessa senare)
1 krm timjan
5 enbär
1 tsk kinesisk soya
1 tsk socker

Låt koka i några timmar, men inte för hårt så att det blir torrt (fyll på med aningen mer vatten, marinad eller buljong om det behövs, men inte för mycket). Ta bort lagerbladen.

Om du vill kan du nu stänga av spisen och låta din gryta stå med lock tills någon timme innan du ska servera.

Sätt på spisen igen och koka upp grytan. Än en gång, koka inte för hårt. Skruva ner så att det puttrar.

Tillsätt:

1 msk vetemjöl
2-4 hg (helst hela) färska champinjoner. Är de stora, dela dem.

Rör runt så att det ser bra ut. Är såsen för lös, ta aningen mer mjöl, men helst inte.

Skruva ner spisen så att det absolut inte kokar och rör i

1 burk (2 dl) creme fraiche

Låt det puttra tills du ska servera.

Passar bra tillsammans med potatismos, t.ex med hälften mjölig potatis och hälften palsternackor, en rejäl klick smör, lite mjölk och kryddpeppar. Tillbehör: lingon och svartvinbärsgelé.

Vintips: MontGras Reserva Merlot 1999 för 96 spänn på bolaget. Notera att detta vin kräver mustiga och kryddrika rätter och passar sämre till annat.




Telefon från Indien

Såååååå roligt det är att höra hennes röst. Karin ringde i eftermiddags från Vagator i Goa, Indien. Allt verkar väldigt bra men otroligt varmt. Just nu befinner dom dig i Vagator - Goa - Indien. Dom hyr ett hus vid stranden, fullt utrustat med toa, dusch och t.o.m. TV. För det betalar dom 250 Indiska Rupier/dygn (100 Indiska rupier = 18 Svenska kronor). I morgon tar dom sig vidare till Panjim för några dagar och det är tydligen Goas huvudstad. Efter det är planerna att ta sig vidare genom Goa till Benaulim, Palolem, Gokarn och Manglore för att så småningom fira jul i Kochi/Kerala med nyfunna vänner från Växjö.


Vagator Beach

RSS 2.0