Påsk - sorg, glädje och mystik

De svenska traditionerna under påsken är faktiskt en blandning av det mesta. Man kan hitta liknelser från judarna, katolikerna, protestanterna men även från vår gamla nordiska asatro.

Hur firar ni er Påsk?

Påskdagarna:

Palmsöndag
Inleder påskveckan och enligt bibeln tågade Jesus in i Jerusalem och folket la ut palmblad där han red fram. Katolikerna symboliserade detta med vigda palmblad. I Sverige använde man videkvistar att smycka kyrkor och hem - vilket vi plockar in än i dag. I Småland drack man saft från björken som man ansåg gav kraft och god hälsa under året.

Dymmelonsdag
Inleder stilla veckan som med äldre benämning kallas Dymmelveckan. Denna dag förrådde Judas Jesus enligt bibeln. Enligt gamla traditioner och seder började påskfriden och allt skulle vara tyst. Inga kyrkklockor fick ljuda och inget högljutt arbete hördes. Metallkläpparna i kyrkklockorna byttes ut mot dymmlar (träkläppar). För de skrockfulla var detta den farligaste tiden på året eftersom det var nu häxorna åkte till Blåkulla.

Skärtorsdag
Inleder påskens tre heliga dagar - skärtorsdagen, långfredagen och påskdagen. Enligt bibeln äter nu Jesus sista måltiden med lärljungarna. Detta var helgdag fram till 1772 och det var en renignsdag. Skära är ett gammelsvenskt ord som betyder rena. Tror man på skorck är detta en orakelnatt då det är lämpligt att skriva kontrakt med djävulen och byta själen mot rikedomar.

Långfredag
För de troende firas denna dag till minne av Jesu korsfästelse. För Jesus var det en lång dag av lidande. Enligt gamla traditioner blev denna dag helgdag på 1600-talet då man fastade hårdare, husfadern risade husfolket och offentliga nöjen var förbjudna. Detta förbud upphävdes så sent som 1973. De skrockfulla drack inte mjölk på långfredagen då det sas att man i så fall fick bölder.

Påskafton
Inleder påskveckans festliga del. Det är/var nu ljusen i kyrkan tändes. Hedningarna tände eldar och sköt med gevär i luften för att skrämma påskkärringarna som kom tillbaka från Blåkulla - därav nutidens påsksmällare.

Påskdagen
Från bibeln vet vi att det i dag firas Jesu uppståndelse. Enligt tradition en glädjens dag då kyrkklockorna började ringa igen. Man trodde skrockfullt att Solen dansade på himlen denna dag.

GLAD PÅSK ALLA!!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0