Värnamo som föregångare?

Funderar på att flytta till Värnamo med Leya.
Klicka!

Närhet är A och O

När jag får ligga lite i lillmattes säng och slappa blir jag lugn även om det smäller. Hon har så bra musik också som hon spelar för mig så jag slipper höra hur det låter utanför. Skönt också med persiennerna neddragna!
image563

Leyas nyår - en skräck

Självklart är vi bara hemma nyårsafton för att vara med vår livrädda hund, persienner neddragna och musik på högsta volym. Vi kommer så klart att fira också med goda grannar och god mat.  Lite tips för hundägare har jag i alla fall hittat inför morgondagens spektakel. Smäll av era pengar ni!!!

Följande text är tagen från Internet - http://www.dalademokraten.se

Nyårsraketer en plåga för många hundägare

Fyrverkerier hör nyårsfirandet till. Men för ägare till skotträdda djur, exempelvis hundar, brukar det inte bli mycket till nyårsfirande. Det finns emellertid några åtgärder som åtminstone kan underlätta för en skotträdd hund och dess ägare. Det absolut bästa är att åka bort till någon plats där det inte förekommer några fyrverkerier.


För många hundägare är nyårsfirandet långtifrån den fest som det bör vara. Blir hunden riktigt rädd av smällarna tar det lång tid innan den lugnar sig. Inte förrän en bra stund efter att smällandet har upphört, vilket kan ta mångar timmar in på det nya året, lugnar den ner sig.
Veterinären Kristina Jernlås, vid Ludvika Veterinärpraktik AB, förmedlar dock några råd som åtminstone kan underlätta en del för en skotträdd hund och dess ägare.
- Det absolut bästa är att åka bort någonstans där hunden inte hör smällarna. Om inte det är möjligt ska man se till att vara med hunden och inte lämna den ensam, samt försöka distrahera den på något sätt, berättar hon.
Lugnande effekt
Ett annat viktigt råd är att man som matte eller husse ska uppträda som vanligt. Det vill säga inte tycka synd om och "oja" sig över hundens situation. Det förvärrar oftast rädslan.
Det finns även preparat att ta till. Kristina Jernlås berättar att det kommit ett nytt preparat som sprejas i luften.
- Det är ett preparat som efterliknar tikens hormoner och har en lugnande effekt om hunden inte är alltför skotträdd. Det är receptfritt och finns att köpas hos många veterinärer, förklarar hon.

Receptbelagda
Dessutom finns naturligtvis lugnande preparat att ta till. Men dessa är receptbelagda och ska skrivas ut av en veterinär. (Egen kommentar: Man ska tänka sig för innan man väljer detta alternativ då man även dämpar hundens naturliga beteende - alltså bara använda det som absolut sista åtgärd.)

I övrigt berättar Kristina Jernlås att problemet med skotträdda hundar är förhållandevis vanligt. Men att problemet minskat sedan de rena smällarna förbjöds.
- Det var värre för 5-10 år sedan när man gick och slängde småskott lite varstans och ibland nära en hund. Nu är det fyrverkerier som gäller och även om även de pangar på rätt bra så kommer inte smällen så överraskande och nära hunden som när man använde småsmällar.

Tysta alternativ
Så här inför nyårshelgen säljs fyrverkerier lite varstans.  Det brukar bli riktig fart på försäljningen först under de två sista dagarna. De artiklar som går bäst är raketer och så kallade bombtårtor. Grejer som smäller rejält. Fet finns tysta fyrverkerier som alternativ. Exempelvis raketer som bildar olika stjärnmotiv samt vattenfall. Alternativ som säkert många ägare till skotträdda djur skulle önska att fler nyårsfirare använde sig av. (Egen kommentar: Varför inte helt och hållet istället avstå från bomber???)

Miljöbombardemang!!!

Förutom slöseri med ekonomiska medel är detta otyg bevisligen även en riktigt miljöbomb. Läs här:
(I och för sig taget från millenieskiftet men jag tror inte det har minskat avsevärt sedan dess)

Nyårsraketer svensk miljöbomb

Tre ton bly regnar över landet på en timme

Seklets sista fyrverkerier kommer att sprida enorma mängder tungmetaller över landet. Under timmen kring tolvslaget kommer det sannolikt att spridas tre ton bly över landet. Det är mer än två tredjedelar av vad Sveriges flygtrafik släpper ut på ett år.

Enligt Ny Tekniks beräkningar kommer fyrverkerierna dessutom att sprida två ton koppar, 70 kilogram krom, sex kilo arsenik samt nästan tre kilo kadmium. Samtliga metaller finns på Naturvårdsverkets lista över miljöfarliga tungmetaller.

- Att det är så mycket bly visste jag inte. Jag hoppas verkligen att det inte är sant, säger Eje Berglund, ordförande för Sveriges fyrverkeribranschförbund.

Enligt IVL, Institutet för vatten och luftvårdsforskning, är det bly som står för störst negativ miljöpåverkan.

Eftersom utsläppen från den svenska industrin och biltrafiken har minskat, har fyrverkerier blivit en av landets betydande utsläppskällor.

Största källan till blynedfall är dock utsläpp från biltrafik i andra europeiska länder som sprids via luften till Sverige.
Däremot innebär utsläppen troligtvis inte någon hälsofara för nyårsfirarna eftersom de sker under kort tid och sprids ganska effektivt, hävdar IVL.

Det är i stället den långsiktiga upplagringen i miljön som är den viktigaste miljöeffekten.

Det finns få undersökningar av fyrverkeriers miljöpåverkan. Den mest aktuella gjordes i år av IVL och ingick i den pyroteknikutredning som nyligen presenterades för regeringen. Undersökningen bygger på branschens egna analyser av metallinnehållet i ett represenativt urval av fyrverkeripjäser.

I fyrverkerierna förekommer bly som röd blyoxid och används till knastrande effekter. Några europeiska tillverkare har bytt ut blyoxiden mot ofarlig vismutoxid. Men enligt SCB, Statistiska centralbyrån, importeras mer än 90 procent av fyrverkerierna från Kina där användningen av blyoxid fortfarande dominerar.

Branschens påtryckningar har i princip fått bort innehållet av kvicksilver, men det är svårare att få tillverkarna att byta recept för att eliminera bly, anser fyrverkeriförbundets ordförande Eje Berglund.

De stora blyutsläppen kommer från konsumentfyrverkerier. Så gott som alla pjäser vanliga konsumenter kan köpa i järnhandlar och varuhus kommer från Kina. Det är också dessa som står för de stora volymerna.

I evenemangsfyrverkerier är bly mindre vanligt. En del pyrotekniska företag har av miljöskäl valt bort kinesiska pjäser eller använder exklusiva pjäser från europeiska tillverkare där miljökunnandet är större.

Ett evenemangsfyrverkeri består från halva volymen och uppåt av kinesiska pjäser, uppger branschen.

IVL anser inte att utsläppen av de andra tungmetallerna utgör någon större fara i förhållande till övriga utsläpp. Men den jämförelse Ny Teknik gjort visar att fyrverkerierna hamnar högt upp på listan över utsläppskällor i Sverige.

Fyrverkerier för runt 400 miljoner kronor kommer att skjutas av vid intåget i det nya årtusendet. Enligt fyrverkeribranschens prognoser kommer vanliga konsumenter att köpa drygt 2 000 ton fyrverkerier.

Dessa innehåller 200 ton pyroteknisk sats, det vill säga krut och de kemikalier som ger ljuseffekter. Det är 50 procent mer än vid ett vanligt årsskifte.

Den är dock evenemangsfyrverkerierna som ökar mest i antal. De större fyrverkeriföretagen har i år fått beställningar på upp till tio gånger fler fyrverkerier.

Många uppger att de hade kunnat ta fler jobb om inte alla pyrotekniker redan varit uppbokade.

Enligt Kenneth Jarnryd, pyroteknikexpert på Sprängämnesinspektionen, kommer de flesta av landets 289 kommuner arrangerar millenniefyrverkerier jämfört med det fåtal som ordnar fyrverkerier ett vanligt nyår.

Enligt honom arrangeras det också fyrverkerier i mellan 10 och 15 stadsdelar i Göteborg. Stockholm kommer att sätta fyr på 8 ton krut. Det är mer än om alla lag under en vattenfestival skjuter iväg sina pjäser samtidigt.

Text: Niclas 

Text hämtat från http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article2373.ece


Dessa förbannade smällare!!!

Har nog egentligen aldrig tyckt om raketer, bomber och smällare. Blev nog egentligen aldrig riktigt besviken ens som liten när man inte fick ha egna smällare. Nu är jag än mer förbannad på detta otyg! Har en hund hemma som är fullständigt skräckslagen, vet inte ens hur det ska gå när vi ska ut och kissa. Till det kommer alla pengar som bara fullständigt smäller av i onödan. Förbjud nu!!!

Vill ju så gärna

Hund och Katt!!!

Leya vill ju så gärna bli kompis med Bellman. Fast dom är inte riktigt på samma plan än. När Leya vill leka fräser Bellman och då tror Leya att han vill leka och blir än mer uppspelt... JaJa
image557
image558
image559
image560
image561

Nu är vi trötta på julen...

... fast vi längtar ju efter nästa år så klart!!!
image555
image556

Vår Jul 2

Julafton har i år firats i Mariebo. Hela halva släkten har umgåtts, ätit, gett och fått julklappar, tittat på Kalle och bara myst.
Mat


Kalle-Mys


Tomte-dags med klappar och godis


Vår Jul

Vi har haft det riktigt, riktigt bra. Mycket god mat, massor med fina julklappar, trevlit umgänge och efter det skönt och avkopplande med bara familjen hemma i soffan. En stor saknad är ju naturligtvis Karin och Macke - men det blir ju jul nästa år igen...

Vi börjar med...

I går hade vi ju LilleJulafton med bara oss, vår egen julmat och lite julklapputdelning med bara vi. Även Leya och Bellman fick en smakbit av julens läckerheter och båda två fick varsin liten julkapp i form av godis.
 


Slapp...

Nu är även granen klädd och i dag har familjen haft en underbar lillejulafton med mat och klapputdelning. Inga bilder från detta - det är vår helt privata dag... men så härligt vi har haft det. Jag är så stolt över min familj!!!

Några bilder från slapp igår i alla fall. Tänk att mysa så tillsammans...
image536

Skinka, gröt, Jansons frestelse och revbensspjäll

Skinkan är i ugnen. Allt är förberett för att Janson ska in där när skinkan är klar. Revbenen ligger i marinad. Köttbullarna är ju redan stekta. Det blir nog Jul i år också...

Såååå underbar

Hur fort har det inte gått då??? I morgon är hon 10 månader och verkligen lika go som vi hade hoppats.
image533

Köttbullar

I dag blev julköttbullarna stekta. Gissa om dom blev goda??? I morgon blir det Janson för hela slanten.


Kålgårdspoker á la december

I lördags gick den av stapeln igen - Kålgården Poker Tour. Vi var denna gången 10 runt bordet. Vi startade på eftermiddagen klockan 14:00 med glögg och pepparkakor. Sedan började spelat och avslutades med Daniel som stolt segrare, tvåa blev Peter och Simon kom på en hedervärd (?) tredje plats. Efter spel bjöds på Potatis-, purjolök- och skinksoppa som nästan alla uppskattade - ingen nämnd ingen klämd...

Nu ser vi fram emot nästa Tournament men det blir inte förrän nästa år! Tack alla för en trevlig eftermiddag/kväll.

Grattis Daniel!!!
image525


Pappas haka

Men det var ju den jag blev kär i för 20 år sedan, kolla hakan till vänster...
image524


Skäller aldrig

Dom gånger vi har hört Leya skälla är lätt räknade, kanske 10 - 12 gånger på sin höjd sedan vi fick henne. I dag kom hon igång och ville skälla ut Bellman lite..
image512

Jul i Wien, med inslag av sex

För nästan exakt 1 år sedan var jag, Folke och Anna-Clara på kongress i Wien. Förutom en väldigt trevlig kongress - Men´s sexual health - så är ju Wien en otroligt vacker stad. Så här såg det ut...

Kvällsbilder från "huvudgatan".
image504


Kongresscentrat

Snart kompisar

Det har hänt mycket vad gäller samspelet mellan hund och katt hos familjen Falk. Numera kan Leya och Bellman till och med dela på en skål rester. Tyvärr missade jag när båda åt, när det inte var tillräckligt mycket kvar var det Leya som fick backa lite...
image501

Tillbaka i Goa

Nu är dom tillbaka i Goa igen. Macke ska sköta tatueringsstudion i 2 veckor när ägaren är hemma och hälsar på släkten.

Det är nog lugnt och skönt att vara tillbaka, nu kan dom ju koppla av i kända trakter igen...Skype

Nu måste jag skaffa Skype så jag kan prata fritt med Karin på hennes resa. Varför då inte vinna en telfon som gör det så mycket enklare?
VINN

1 - 0 enligt mig...

Fyyyyy fasen vad bra hon var Marie Picasso i kvällens första låt. Amanda var också riktigt, riktigt bra men det var Marie som fick tårarna att rinna...  1 - 0 till Marie enligt mig.
Vad tycker ni???
[Bild: Marie i Idol: FOTO: Daniel Olsson]

Fredagsgoooooos...

Att bara må gott och slappa en fredag är ju så gott.  
Se vad dom tycker om varandra!!!image490


Tuta och kör

image488
Matilda är flitig inför ett kommande körkort, läser en hel del teori på egen hand och tänker nog klara det som privatist. Övningskör en hel del också, mycket med pappa men nog mest med morfar. Hon kör redan riktigt bra tycker både pappa och morfar så det ser nog inte ut så här under deras turer...
image489

Just nu är Matilda och morfar ute en sväng och kommer snart hit på en kopp kaffe och en nybakt lussebulle!!!

Det bästa mor har...

... ställer hon på bordet! Redan fredag igen!!! Ljuger väl lite kanske om jag säger att det var en härlig fredagspromenad vid Vättern i dag men det var i alla fall uppfriskande. Det regnade precis hela tiden under promenaden på 1 ½ timme. Dyngsura kan man lugnt säga att vi var när vi kom hem - men det torkar ju.

image487

Hampi - stenarnas och grusets plats på jorden

Som man kunde läsa i dagens inlägg i Karins och Mackes Resedagbok måste detta verkligen vara världens största grusplan bestrött med otroliga stenkonstverk och byggnader...

Det är här dom befinner sig just nu...


Indienklipp

Under kategorin Karins och Mackes resa kommer jag att lägga in en hel del filmklipp, mest taget från Youtube, för att vi ska kunna se hur dom har det mer "live". Föregående inlägg var "Mysore Streets". Fler kommer....

Mysore

Så här mysigt var det i Mysore... Fast det fanns nog mycket annat att se också så klart.

Mycket resande i Indien

Jisses vad Karin och Macke rör på sig! På bara en vecka har dom avverkat Mangalore, Mysore, Bangalore och nu är dom i Hampi ett par dagar. Mellan platserna tar dom sig med tåg eller buss - man kan undra hur deras ändor mår efter sådant resande. Men tänk vad dom får uppleva!
image484
image486

Snart beger dom sig åter till Palolem, Goa för ett par veckors tatueringsjobb á la Macke. I februari lämnar dom Indien bakom sig för att resa vidare, först Malaysia och sedan får vi väl se vad det blir...

Titta in för uppdatering på Karins och Mackes Resedagbok

HååååVeee!!!

Jobbat i kväll igen jag och Matilda. Riktigt drag var det i hallen i kväll. Hejaklacken North Bank Supporters är otroligt duktiga, till kvällens match hade dom via insamling på stan fixat cirka 4500 flaggor i dom fina färgerna gult, blått och vitt för att sittande publik skulle visa laget vilka som fanns i deras hjärtan. Väldigt effektfullt blev det när laget kom in och alla svajade med sina flaggor.
Huvudnyhet
HV vann med 3-1

RSS 2.0