Leyas nyår - en skräck

Självklart är vi bara hemma nyårsafton för att vara med vår livrädda hund, persienner neddragna och musik på högsta volym. Vi kommer så klart att fira också med goda grannar och god mat.  Lite tips för hundägare har jag i alla fall hittat inför morgondagens spektakel. Smäll av era pengar ni!!!

Följande text är tagen från Internet - http://www.dalademokraten.se

Nyårsraketer en plåga för många hundägare

Fyrverkerier hör nyårsfirandet till. Men för ägare till skotträdda djur, exempelvis hundar, brukar det inte bli mycket till nyårsfirande. Det finns emellertid några åtgärder som åtminstone kan underlätta för en skotträdd hund och dess ägare. Det absolut bästa är att åka bort till någon plats där det inte förekommer några fyrverkerier.


För många hundägare är nyårsfirandet långtifrån den fest som det bör vara. Blir hunden riktigt rädd av smällarna tar det lång tid innan den lugnar sig. Inte förrän en bra stund efter att smällandet har upphört, vilket kan ta mångar timmar in på det nya året, lugnar den ner sig.
Veterinären Kristina Jernlås, vid Ludvika Veterinärpraktik AB, förmedlar dock några råd som åtminstone kan underlätta en del för en skotträdd hund och dess ägare.
- Det absolut bästa är att åka bort någonstans där hunden inte hör smällarna. Om inte det är möjligt ska man se till att vara med hunden och inte lämna den ensam, samt försöka distrahera den på något sätt, berättar hon.
Lugnande effekt
Ett annat viktigt råd är att man som matte eller husse ska uppträda som vanligt. Det vill säga inte tycka synd om och "oja" sig över hundens situation. Det förvärrar oftast rädslan.
Det finns även preparat att ta till. Kristina Jernlås berättar att det kommit ett nytt preparat som sprejas i luften.
- Det är ett preparat som efterliknar tikens hormoner och har en lugnande effekt om hunden inte är alltför skotträdd. Det är receptfritt och finns att köpas hos många veterinärer, förklarar hon.

Receptbelagda
Dessutom finns naturligtvis lugnande preparat att ta till. Men dessa är receptbelagda och ska skrivas ut av en veterinär. (Egen kommentar: Man ska tänka sig för innan man väljer detta alternativ då man även dämpar hundens naturliga beteende - alltså bara använda det som absolut sista åtgärd.)

I övrigt berättar Kristina Jernlås att problemet med skotträdda hundar är förhållandevis vanligt. Men att problemet minskat sedan de rena smällarna förbjöds.
- Det var värre för 5-10 år sedan när man gick och slängde småskott lite varstans och ibland nära en hund. Nu är det fyrverkerier som gäller och även om även de pangar på rätt bra så kommer inte smällen så överraskande och nära hunden som när man använde småsmällar.

Tysta alternativ
Så här inför nyårshelgen säljs fyrverkerier lite varstans.  Det brukar bli riktig fart på försäljningen först under de två sista dagarna. De artiklar som går bäst är raketer och så kallade bombtårtor. Grejer som smäller rejält. Fet finns tysta fyrverkerier som alternativ. Exempelvis raketer som bildar olika stjärnmotiv samt vattenfall. Alternativ som säkert många ägare till skotträdda djur skulle önska att fler nyårsfirare använde sig av. (Egen kommentar: Varför inte helt och hållet istället avstå från bomber???)

Kommentarer
Postat av: Susanne

Tack för alla tips, blir säkert en jättebra hjälp till de som har skotträdda hundar. Själv har jag haft turen (iaf än sålänge) att lilla Smulan inte bryr sig ett dugg men min/vår förra hund Honey var vettskrämd. Inte ens de receptbelagda pillerna vi fick från vet. hjälpte. Hemskt var det. Ha det gott!

2008-01-17 @ 15:58:52
URL: http://sussh.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0