Gamla vänner är mer än guld värda

I eftermiddags ringde en gammal granne och god väl, Ylva. Hon undrade bara om vi ville ta emot lite älgkött. Naturligtvis ville vi det och lite älgkött visade sig vara en hel bärkasse innehållande malet älgkött, högrev och stek. Hur glad blir man inte då. Det är ju delikatess på högsta nivå!!! Allt som allt var det nog minst 5 kg älgkött som vi blev ärade med. Det enda vi behövde göra var att lägga köttet i plaspåsar och dela den enorma steken på två delar.

Tänk vilken härlig vinter vi har framför oss.


Nedan lite recpet från Tasteline.
Biffar av älgfärs

 
Sivans älgfärsbiffar
Ingredienser:
 Receptet är för  port. återställ
1 kg

älgfärs
1 l

västerbottensost, riven eller annan lagrad hårdost
2,5 msk

vilt & kantarellfond, eller kalvfond
2,5 tsk

salt, ca
2,5 krm

svartpeppar, grovmalen
5 msk

potatismjöl
2,5 st

ägg
2,5 dl

vichyvatten, eller annat kolsyrat vatten


smör, till stekning
0,88 kg

champinjoner, ca eller annan svamp, skivade eller i bitar
3,75 dl

matlagningsgrädde
 
 
Lagrad ost och vichyvatten gör biffarna välsmakande och saftiga. Vill man ha mer sås kan man göra en gräddsås och smaksätta den med lite rött vin och messmör.
Typ av rätt:pilHuvudrätt
Tillagningstid:21-50 min

Önskemål:pilFestligt pilHusmanskost
Huvudingrediens:pilFrukt
Ursprung:pilSvensk
Tillagning:

1. Rör samman älgfärsen med 1 dl av osten och 1/2 msk av fonden samt salt, peppar, potatismjöl, ägg och vatten.

2. Forma till fyra större eller åtta mindre biffar och bryn dem i smör. Stek svampen så att den får lite färg.

3. Sätt ugnen på 225 grader.

4. Bred ut svampen i botten på en smord ugnsfast form. Lägg biffarna ovanpå och strö över resten av osten. Blanda 1/2 msk fond med matlagningsgrädden och häll i formen.

5. Gratinera i ugnen i 10-15 minuter.

6. Servera biffarna med kokt eller pressad potatis, gärna mandelpotatis. Haricots verts och lingonsylt är gott till



Gryta av älgkött
 
Grytkött av älg. Jag använde 1.2 kg färsk älgstek, men det går lika bra med fryst eftersom det ska koka länge. Ta gärna till i överkant eftersom efterfrågan kan bli stor om det blir gott.

MARINAD:

2-3 flaskor öl, gärna porter (så det täcker 2/3 av hela köttbiten).
1 skivad stor lök
1 skivad stor morot
10 enbär
12 vitpepparkorn

Blanda ihop till en marinad. Låt köttet ligga i marinaden minst ett dygn, gärna längre. Vänd köttet efter halva tiden. Kasta inte marinaden, utan sila och spara, du ska använda lite nedan.

Skär därefter upp köttet i tärningar, krydda med salt och svartpeppar och stek tillsammans med

2 morötter i bitar
1 palsternacka i bitar

Lägg köttet i en gryta och tillsätt:

0,5 dl buljong, gärna Bongs i flaska (välj viltsmak)
3-5 dl silad marinad från ovan
3 dl vatten
3 lagerblad (glöm inte plocka ut dessa senare)
1 krm timjan
5 enbär
1 tsk kinesisk soya
1 tsk socker

Låt koka i några timmar, men inte för hårt så att det blir torrt (fyll på med aningen mer vatten, marinad eller buljong om det behövs, men inte för mycket). Ta bort lagerbladen.

Om du vill kan du nu stänga av spisen och låta din gryta stå med lock tills någon timme innan du ska servera.

Sätt på spisen igen och koka upp grytan. Än en gång, koka inte för hårt. Skruva ner så att det puttrar.

Tillsätt:

1 msk vetemjöl
2-4 hg (helst hela) färska champinjoner. Är de stora, dela dem.

Rör runt så att det ser bra ut. Är såsen för lös, ta aningen mer mjöl, men helst inte.

Skruva ner spisen så att det absolut inte kokar och rör i

1 burk (2 dl) creme fraiche

Låt det puttra tills du ska servera.

Passar bra tillsammans med potatismos, t.ex med hälften mjölig potatis och hälften palsternackor, en rejäl klick smör, lite mjölk och kryddpeppar. Tillbehör: lingon och svartvinbärsgelé.

Vintips: MontGras Reserva Merlot 1999 för 96 spänn på bolaget. Notera att detta vin kräver mustiga och kryddrika rätter och passar sämre till annat.




Kommentarer
Postat av: morsan

Vilken bra fredagseftermiddag. Det ska bli gott med älggryta tycker VI.

2007-11-03 @ 11:25:33
Postat av: matilda

Det var jättegott mamma!
tack så hemskt mycket.

PK.

2007-11-11 @ 19:30:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0