Gamla vänner är mer än guld värda
I eftermiddags ringde en gammal granne och god väl, Ylva. Hon undrade bara om vi ville ta emot lite älgkött. Naturligtvis ville vi det och lite älgkött visade sig vara en hel bärkasse innehållande malet älgkött, högrev och stek. Hur glad blir man inte då. Det är ju delikatess på högsta nivå!!! Allt som allt var det nog minst 5 kg älgkött som vi blev ärade med. Det enda vi behövde göra var att lägga köttet i plaspåsar och dela den enorma steken på två delar.
Tänk vilken härlig vinter vi har framför oss.
Nedan lite recpet från Tasteline.
Biffar av älgfärs
|
Gryta av älgkött
Grytkött av älg. Jag använde 1.2 kg färsk älgstek, men det går lika bra med fryst eftersom det ska koka länge. Ta gärna till i överkant eftersom efterfrågan kan bli stor om det blir gott. MARINAD: 2-3 flaskor öl, gärna porter (så det täcker 2/3 av hela köttbiten). 1 skivad stor lök 1 skivad stor morot 10 enbär 12 vitpepparkorn Blanda ihop till en marinad. Låt köttet ligga i marinaden minst ett dygn, gärna längre. Vänd köttet efter halva tiden. Kasta inte marinaden, utan sila och spara, du ska använda lite nedan. Skär därefter upp köttet i tärningar, krydda med salt och svartpeppar och stek tillsammans med 2 morötter i bitar 1 palsternacka i bitar Lägg köttet i en gryta och tillsätt: 0,5 dl buljong, gärna Bongs i flaska (välj viltsmak) 3-5 dl silad marinad från ovan 3 dl vatten 3 lagerblad (glöm inte plocka ut dessa senare) 1 krm timjan 5 enbär 1 tsk kinesisk soya 1 tsk socker Låt koka i några timmar, men inte för hårt så att det blir torrt (fyll på med aningen mer vatten, marinad eller buljong om det behövs, men inte för mycket). Ta bort lagerbladen. Om du vill kan du nu stänga av spisen och låta din gryta stå med lock tills någon timme innan du ska servera. Sätt på spisen igen och koka upp grytan. Än en gång, koka inte för hårt. Skruva ner så att det puttrar. Tillsätt: 1 msk vetemjöl 2-4 hg (helst hela) färska champinjoner. Är de stora, dela dem. Rör runt så att det ser bra ut. Är såsen för lös, ta aningen mer mjöl, men helst inte. Skruva ner spisen så att det absolut inte kokar och rör i 1 burk (2 dl) creme fraiche Låt det puttra tills du ska servera. Passar bra tillsammans med potatismos, t.ex med hälften mjölig potatis och hälften palsternackor, en rejäl klick smör, lite mjölk och kryddpeppar. Tillbehör: lingon och svartvinbärsgelé. Vintips: MontGras Reserva Merlot 1999 för 96 spänn på bolaget. Notera att detta vin kräver mustiga och kryddrika rätter och passar sämre till annat. |
Kommentarer
Postat av: morsan
Vilken bra fredagseftermiddag. Det ska bli gott med älggryta tycker VI.
Postat av: matilda
Det var jättegott mamma!
tack så hemskt mycket.
PK.
Trackback