Givmild höst

En av de få bra sakerna med hösten är ju den goda svampen. I dag har Karin och Olivia varit i skogen tillsammans med morfar. Detta kom Olivia hem med i sin korg, Karin hade minst lika mycket. Vi vet i alla fall vad vi ska syssla med i eftermiddag!


Mycket gott kan man göra med trattkantareller, fast först får dom ligga på tork några dagar för att förvara till vintern.

TRATTKANTARELLSOPPA

4 portioner

300 gram trattkantareller

1 msk soja

1 msk smör 80 % fett

3 msk redningsmjöl

2 dl mjölk 3 % fett

2 st hönsbuljongtärning

7 dl vatten

salt

citronpeppar

0.5 dl torr sherry

1 dl grädde

finhackad persilja

Tillagning:

Rensa trattkantarellerna och dela dem i minre bitar. Stek dem i smör, tillsätt sedan soja och citronpeppar.
Koka upp buljongtärning och vatten i en kastrull och lägg i den brynta svampen.
Vispa ner redningsmjölet i soppan. Späd med grädden och vinet.
Smaka av med eventuellt mera salt, soja och kryddor.
Strö finhackad persilja över och servera med gott bröd.




GOD SVAMPMACKA
Fräs en hackad lök med en liter trattkantareller i en stekpanna. Salta och peppra lite, häll på en skvätt grädde och lägg på locket på stekpannan. Sänk till väldigt svag värme och rör om då och då. Låt grädden puttra in. Makalöst gott att lägga på en smörgås, ha på lite ost ovanpå och gratinera i ugnen.


VEGETARISK HÖSTGRYTA MED TRATTKANTARELLER
4 port
  
0,5 dl rött vin
2 msk svampfond
1 pkt (300 gr) tofu
1 liter grönsaksbuljong
1 stor morot
5-6 stora potatisar
3 dl trattkantareller
1 dl grovhackad purjolök
2 msk koncentrerad tomatpuré
1 dl grädde
2 dl svarta bönor
2 msk potatismjöl
Salt, svartpeppar, mejram, cayennepeppar.
Eventuellt lite röd curry för den som så vill.
 

 
 
Dela tofun i portionsbitar. Gör en marinad av det röda vinet och svampfonden och låt tofun dra 1-2 timmar. Skala potatis och morötter och skiva dem i halvcentimeter tjocka bitar. Koka upp buljongen och lägg i potatis och morötter.

Fräs upp svampen i lite margarin eller olja. Jag använder förvälld och fryst svamp men kantareller på burk fungerar säkert utmärkt. Krydda med lite salt och svartpeppar. Skiva purjon grovt och låt den koka med tillsammans med tomatpurén och grädden i cirka 15 minuter. Krydda efter behag och lägg i bönorna och koka ytterligare 3-4 minuter.

Red av grytan med potatismjölet utblandat med vatten. Rör om ordentligt, låt koka upp och koka knappt en halv minut. Stäng av plattan, lägg ned tofun och låt det hela bli varmt


Kommentarer
Postat av: Kattis

Godmorgon!

Vill bara önska dig en bra måndag!

Kram

2008-09-22 @ 06:26:26
URL: http://kattis11.blogg.se/
Postat av: JENNA

hih, ah kanske det ;)

2008-09-22 @ 11:58:22
URL: http://gucciime.blogg.se/
Postat av: t0tta

Älskar svamp... Fast jag plokar mina i affären istället *S*



Tja.. Inte dyrt på IKEA... Jag har 30,50 kr på mitt konto.. Hyllan kostar 499 kr på IKEA... Känns som rätt mycket pengar, just nu...

2008-09-22 @ 14:05:45
URL: http://t0tta.blogg.se/
Postat av: matte

men så gott!

ja gå med i fototrissen du med!

2008-09-22 @ 14:26:03
URL: http://femtinio.blogg.se/
Postat av: Baso

Svar: haha . ja det är till att vara nyfiken ^^

2008-09-23 @ 11:29:40
URL: http://baso.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0