Kan det vara roligt att arbeta med andras olycka?

Ja, det kan det! Eftersom de flesta olyckligheter kan vändas till lycka - på ett eller annat sätt!

I mitt dagliga arbete jobbar jag mycket och nära med barnlängtande människor. Ibland vet man orsaken men minst lika ofta är det oförklarligt varför man inte når sin djupaste längtan. Detta är ett otroligt givande jobb eftersom det väldigt ofta slutar med lyckat resultat. Den kontakt man får med dessa patienter (som jag egentligen inte ser som patienter utan med tiden mer som "bekanta") ger så väldigt mycket att arbetet man utför inte känns som ett jobb i vanlig bemärkelse utan mer som ett mål att gemensamt nå.

I går var vi (Mayamottagningen) på studiebesök på en av klinikerna vi samarbeter med då möjligheten till graviditet har kommit till IVF (in vitro fertilisering) = provrörsbefruktning. En av de mest givande dagar jag har fått uppleva. Efter tågresa och ett mycket trevligt mottagande fick vi under en heldag vara med om flera av de behandlingar som kan krävas för att få det barn man så hett längtar efter.

Ofrivillig barnlöshet kan ha många orsaker. Man kan grovt dela in det i tredjedelar: Manlig/Kvinnlig/Oförklarlig. Vad vi på Mayamottagningen arbetar med är utredning av mannen/kvinnan och när orsaken är oförklarlig även behandling och stimulering till eventuell graviditet. När detta inte ger resultat inom rimlig tid eller när förklaring är uppenbar skickas paret till IVF-Klinik.

Det vi fick undervisat och medverka på plats i under vårt studiebesök i var:

TESA/PESA (TESE) - Testikelpunktion/aspiration/extraktion.

OPU - Ovum Pick-Up - Äggplockning  och ET (FET) - Äggåterföring (färska eller (frysförvarade). 

Utöver dessa ingrepp fick vi allt som dagen gick guidad rundvandring, fortlöpande information och en väldigt informativ inblick i arbetet på det egentligen allra viktigaste av allt - omhändertagandet på Embryo- och spermalaboratoriet där alla viktiga beståndsdelar till det blivande livet vårdas med de mjukaste silkeshandskar man kan uppnå.

En dag som man kan skriva mycket om i sin egen kunskapsbok. Tack alla underbara människor på IVF-Kliniken Öresund i Malmö!!!

Kommentarer
Postat av: Frida

Hihi, det är visst de hemvändandes måltid ;) gott är det iaf.Jag äter inte bostongurka på min, men Johan gör, han älskar det :)

2009-11-20 @ 12:40:22
URL: http://tgif.blogg.se/
Postat av: Emma Gamlén

Ja, tänk på vilket jobb ni har och utför så bra. Tänker själv tillbaka på tiden hos er med positivitet, kärlek och empati från er. Det är ju trots allt en kris i ett pars liv om inte önskan om ett barn går i uppfyllelse, men ni tar hand om det på ett så underbart sätt. När allt var över för våran del, blev det tomt utan er och jag saknar ibland er fortfarande.

Hoppas ni har det bra och ta väl hand om er!



Kram från en bekant!

(Emma Gamlén)

2009-11-20 @ 14:56:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0