Snö och kallt = Torr hy, sprött hår och spruckna läpparJag har alltid "lidit" av torrhet i hud och hår, och det är alltid värst vintertid. Som bonus har jag aldrig haft fett hår eller finnar. Men faktiskt är det minst lika jobbigt att alltid känna sig torr, fnasig, spröd och som en flanellpyamas gnuggad med en uppblåst ballong.


Delar därför med mig av lite tips stulna från ViktVäktarnas hemsida:


 

"Vintern är den perfekta årstiden för att gosa framför brasan, åka skidor och sörpla varmt te med dina vänner. Den dåliga sidan? Torr kyla, vind och hög inomhustemperatur är rena katastrofen för din hy!

Lider du av spruckna läppar och torr hy? Eller händer som kan användas till rivjärn!? Vinterkylan påverkar dig vare sig du är ute eller inte. Här får du några tips för att lura kölden.

 

 

Men du behöver inte oroa dig. Vi har några enkla tips för att hålla dina läppar, ansikte och händer i bästa skick över vintern.

Spruckna läppar
Orsak:
Eftersom läpparna inte har några fettkörtlar tenderar de att torka ut, fjälla och spricka lättare än resten av din hy. När det är kallt ute avdunstar fukten snabbare från området runt munnen och att du slickar dig på läpparna gör bara problemet värre.

Åtgärd: Se till att hålla läpparna skyddade med cerat eller läppstift när du är utomhus. Se till att du alltid har något med dig.


Spruckna ytkärl
Orsak:
Stora temperaturskillnader (som när du går ut i stark kyla efter att ha varit inne i värmen) försvagar kollagenet som skyddar dina ytliga blodkärl. Det leder till att de utvidgas och sväller, särskilt i ansiktet, vilket ibland resulterar i synliga bristningar.

Åtgärd: Applicera ögondroppar (t.ex. Visine) på spruckna kärl. Det hjälper dem att dra ihop sig. Undvik sol, värme, kryddstark mat och alkohol eftersom de leder till ytterligare utvidgning.


Torra händer
Orsak:
Kyla och vind suger fukten ur dina händer.

Åtgärd: Undvik att blöta ner händerna t.ex. när du diskar. Det torkar ut dem ännu mer. Använd engångsplasthandskar eller diskhandskar. Ha varma vantar eller handskar på dig när du är utomhus och använd fuktgivande handkräm regelbundet och varje gång du duschar eller tvättar händerna.


Grå armbågar
Orsak:
Friktion mot skinnet leder gör att huden hårdnar och blir hårt.

Åtgärd: Försök att inte luta armbågarna mot bordsskivor och armstöd. Använd produkter med AHA-syra eller mjölksyra för att exfoliera och fukta torr hud. Bär mjuka kläder hellre än sträv ull och stickade plagg.Årstiderna förändras
När vintern kommer bör du tvätta dig och återfukta din hy oftare. Se över dina rutiner och prova följande tips för bästa resultat:

Hudens räddare:
Applicera alltid fuktkräm direkt efter duschen eller badet, medan skinnet fortfarande är lite fuktigt. På så sätt ”låser” du vattnet mot huden.

Tjockare funkar bättre: Använd en bodylotion som innehåller lanolin för att förhindra avdunstning. Du kan också testa en krämigare version av din ordinarie ansiktskräm.

Skönhet inifrån: Drick massor med vatten under dagen för att behålla fuktbalansen. Sikta på minst 6 glas om dagen.

Shower power: Duscha ljummet istället riktigt varmt. Det är ett utmärkt sätt att undvika uttorkning."

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0