Sura smällkarameller

Då börjar ångesten krypa på igen. Snart smäller det!!! Dessa JÄDRANS smällare som folk och betalar mångsiffriga belopp för - bara för att få glänsa några sekunder medan andra lider flera veckor i sträck!!!

Gå med i SMÄLLARUPPRORET för att förinta detta sattyg som innebär isolering för så många levande varelser under vad som annars kunde vara en trevlig helg... 



Läs vad hundexpert Anders Hallgren skrev i hundsport 2007. Vad ska vi göra för att stoppa smällandet? Gör vad du kan till lagtexten förverkligas! Ingen vill väl vara kriminell? Här finns också lite tips och tricks hur vi kan göra för att våra rädda vänner ska må så bra som möjligt medan eländet ännu pågår... : 


"FYRVERKERIER – dags igen…

Snart är det dags igen, det olagliga eländet med fyrverkerier som polisen, politiker och medborgare tycks ha gett upp inför. 

Man har inte lyckats stå emot smällandet med fyrverkeripjäser, trots att det utgör en studie i skräck och ångest för hundar och andra djur.

Det allra mesta omkring användandet av fyrverkeri i Sverige är olagligt, som att köpa ut till personer under 18 år, skjuta utan tillstånd, skjuta i närheten av djur med mera. I din kommun finns en sammanställning, utarbetad av djurskyddsmyndig-heten, av vilka regler som gäller – begär ut den! I nummer 12/07 av Hundsport återkommer jag med fyrverkerier och lagen och vad vi alla kan göra för att minska detta djurplågeri. 

Skrämmande på flera sätt

Hundar skräms inte bara av oljuden, utan de är också känsliga för sådant som rör sig ovanför dem, en sorts primitiv rovfågelskräck som säkert var bra för vilda vargvalpar.

Fyrverkeriraketer flyger upp i luften och avger ett ovanligt ljud, de fräser först och exploderar sedan med en smäll. Ljudintrycket förstärks av ett starkt synintryck, då det ju i samband med smällen breder ut sig ett stort paraply på himlen.

De starka ljuden är i sig själva obehagliga för hundar. Är de inte vana från tidig ålder vid höga oljud av olika slag, kan smällare åstadkomma en så kraftig chock att en hunds framtida liv blir ödelagt av ångest.  

Minska riskerna

Här följer några tips och alternativ på hur du kan minska riskerna för att din hund ska må dåligt när det skjuts med fyrverkerier. De kan fungera ett eller flera i kombination på hundar som är rädda sedan tidigare, eller för att förebygga en chock. 

Enkelt och säkert

• Åk bort med hunden till ett lugnt ställe när det är dags för fyrverkeri.

• Inackordera hunden på ett tyst och lugnt ställe under nyår och andra helger då man smäller. 

• Ska du vara hemma vid ett fyrverkeritillfälle, så prata med dina närmaste grannar om tid och plats för smällandet. Be dem informera sina barn.

Lindra upplevelserna

• Vänj hunden vid att ha fetvadd i öronen. Börja i god tid med att stoppa lite vadd i hundens öron för några sekunder, medan du berömmer och ger en godbit. Upprepa detta så ofta som möjligt och lite längre tid för varje gång. Under det värsta smällandet kan sedan oljudet dämpas av hörselskyddet.

• Ge hunden ett lätt lugnande örtmedel med start någon dag innan det börjar smälla. Upprepa dosen efter fem, sex timmar. Ett beprövat medel är Valeriana (finns under olika namn i din hälsokostbutik) baserat på vänderot (Valeriana Officinalis). Det är ofarligt, fritt från biverkningar och kan inte överdoseras. Doseringen är svår att säga exakt, eftersom det är individuellt hur det påverkar hundar, men utgå från en tablett per 6 kg kroppsvikt, upp till 8 tabletter, som är maxdosen.

Normalt ser man ingen speciell effekt på hunden, annat än att ångesten inte är fullt så stark. Observera att du ska börja med att ge medlet dagen innan det smäller. Fortsätt sedan med dosen till smällandet helt har upphört. I storstäder blir det under en till två månader.

Viktigt

• Låt hunden få sin huvudsakliga motion innan det börjar smälla. Rasta den sedan bara korta stunder. Förlägg sista rastningen till tidigt på kvällen, innan det värsta fyrverkeriet börjar. Givetvis måste hunden då ut tidigare nästa morgon.

• Sysselsätt hunden inne med mycket mental träning. Gör det även dagarna innan smällandet, så att den gör sig av med energi ordentligt. Har den överskottsenergi att lägga på upplevelserna av smällarna, kan den bli onödigt rädd.

• Försök att maskera ljudet av fyrverkeriet genom att spela musik på hög volym – det fungerar. Håll alla fönster väl stängda. Dra för gardiner för fönstren. Det bidrar till att stänga ute både ljud- och synintryck.

• Trösta inte hunden om den är orolig, det kan förstärka oron. Försök att avleda uppmärksamheten till något trevligt.  

Svårt men bra

• Försök att ljudisolera ett rum och var där själv med din hund. Detta är speciellt lämpligt om den redan är rädd för smällar. Är hunden mycket rädd för fyrverkeri, kan du ha en bur eller liknande i detta rum. Buren gör du också ljudisolerad. Men du får inte tvinga in hunden i den, det väcker bara mer ångest. Locka om den inte går in frivilligt och ha dörren öppen hela tiden.  

Om hunden blivit chockad

Har din hund blivit ordentligt skrämd, har den upplevt en chock och bör behandlas speciellt. Tecken på stark chock är ett eller flera av följande. Hunden flyr i panik, skriker, tömmer tarm och/eller blåsa, tömmer analsäckar och hyperventilerar länge efter det att den blivit skrämd. Det går att begränsa skadeverkningarna av en chock avsevärt om man sätter in rätt behandling i tid. 

Akutchockbehandling

Kommer din hund i chocktillstånd, ge den det ovan nämnda valerianapreparatet, helst inom ett par timmar och i de doser - eller mer - som jag beskrev ovan.  

OBS! Om hunden blir vit i munslemhinnorna och väldigt illa påverkad, så ge inget lugnande medel. Chocken har nämligen då varit så kraftig att hunden fått ett blodtrycksfall. Det kan förvärras genom lugnande medel. Nu är nämnda örtmedel så svagt att risken dock är minimal.  

Motion

Chocken gör bland annat att stresshormonsproduktionen blir förhöjd. Det i sin tur ökar blodgenomströmning i musklerna, ökar syreupptaget, frigör fett och blodsocker. Allt detta är till för att stärka kroppen och höja beredskapen för effektiv flykt.

Din hund kommer en period framåt alltså att ha starkare muskler än normalt. För att undvika att detta blir till såväl fysisk som mental spänning, vilket kan förvärra chockeffekterna, behöver hunden motion. Betydligt mer än den får normalt. Så ut och gå så ofta som du hinner och kan, det är en viktig del av terapin.

Aktivering

Mental aktivering har också stor terapeutisk betydelse. Det stärker hundens självförtroende och förhindrar att den får överskottsenergi. Därmed kommer den inte att överreagera på plötsliga händelser, vilket annars kan förvärra det traumatiska tillståndet. Dessutom ger aktivering ökad egenkontroll, den så viktiga känslan av att kunna klara olika svårigheter, motsats till vanmakt och hjälplöshet.

Mental aktivering bygger på helt naturliga beteenden, där hunden använder hjärnan på olika sätt. I boken "Min Bästa Vän" av Marie Hansson får du 50 sidor med tips på hur du ska aktivera din hund. Det finns också ett antal andra böcker om detta ämne. 

"Vaccinera" mot fyrverkeri

I dagens läge finns det ett stort behov av att vänja hundar vid fenomen som fyrverkeri och smällare. Det ska helst ske redan på valpstadiet, men det är aldrig för sent. Det finns en CD-skiva med skott- och fyrverkeriljud som Jycke-Tryck AB säljer och du kan träna med det. Spela upp det varje dag, så ofta som möjligt. Först på en knappt hörbar ljudnivå, sedan successivt allt högre. Hela tiden under gränsen för att hunden upplever det som obehagligt. Håll hunden igång med roliga uppgifter, som att leta efter godis och dylikt, varje gång som skivan startar. 

Klicker effektivt

Känner du till träningen med klickerträning, är det en klar fördel att träna med detta. Varje gång det smäller eller en raket skjuts upp på avstånd, klickar man och belönar. Denna träning är också effektiv på hundar som är rädda för luftballonger. 

Prata med politiker

Hur vi ska lyckas med att minska användandet av fyrverkerier ligger mest av allt i händerna på våra politiker, så uppvakta dem du har närmast. Det borde vara lätt att få dem att våga reagera, för det är ju inga starka väljargrupper som skjuter som värst, det är barn (som inte vet hur farligt det är), tonåringar (som tror att skador bara händer andra) och berusade vuxna (som inte fattar något alls). 

Anmäl till polisen

Ser du en vuxen köpa ut fyrverkeri till en person under 18 år ålder, anmäl genast till polisen. Anmäl också de som skjuter på ett sådant sätt att det är risk för skador eller olägenhet på människor eller egendom. I lagens mening är husdjur egendom. Alltså anmäl om din hund blir rädd!"



BOMBER o GRANATER!!! Ge er nu alla smällarfjortisar, låtsaskrigare, kanonjägare och andra smällarnördar!!! Eller förresten - SMÄLL fingrarna av er en gång för alla!!!




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0